Help mijn sieraad geeft zwart af op mijn huid!

Zwarte sieraden?!?

Nee, dat wil je natuurlijk niet. Hoe kan dat?

Zo wordt sterling zilver (925) gemaakt

Sterling zilver, ook wel aangeduid als 925, bestaat voor 92,5 % uit echt zilver. Huh? Waarom niet voor 100%? Omdat 100% zilver te zacht is om te verwerken in sieraden. Daarom wordt er 7,5% koper toegevoegd aan het zilver, zodat het zilver (999) steviger wordt. Als er 7,5% koper aan is toegevoegd heeft het sterling zilver (925). De term sterling komt uit Engeland.

Zilver oxideert en wordt zwart

Zilver oxideert door de lucht. Als je sterling zilveren sieraden gezellig aan een sieradenrekje hangt -ja dat staat heel gezellig, dat vind ik ook 😉 – dan ziet het zilver er op een gegeven moment zwart uit. Gelukkig kun je dit weer oppoetsen, maar het is toch raadzamer je sieraden in een sieradendoosje te bewaren.

 

 

 

Waarom het ene paar oorbellen wel afgeeft en het andere paar niet

Zilver is een natuurlijk materiaal dat reageert op zijn omgeving: het slaat zwart uit. Vroeger werd er nikkel toegevoegd aan de oorbellen om dit te voorkomen. Tegenwoordig mag dit niet meer, omdat nikkel kan worden opgenomen en je in enkele gevallen ook een nikkelallergie kan ontwikkelen. Ter vervanging van de nikkel wordt nu vaak een laagje fijnzilver of een laagje rhodium aan de oorbellen toegevoegd. Echter zal dit laagje op een gegeven moment van de oorbellen afslijten. Oorbellen schoonmaken middels een ‘dompelbadje’raad ik dan ook af. Het laagje op de oorhaken zal er snel af zijn en de oorhaak dus snel zwart afgeven.

 

BEKIJK ZILVEREN OORBELLEN

 

Op dit blog geldt auteursrecht . Dit blog is geschreven door Erlinde Kramer. Het kopiëren en gebruiken van deze tekst voor commerciële doeleinden is dus niet toegestaan. ©

01 januari 2019 — Erlinde Kramer

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.