Sterling zilver, verzilverd, verguld? Wat is het verschil?

Stering zilveren oorbellen, zilveren sieraden, gouden oorbellen, 925, verzilverd, verguld, rvs… al deze termen zie je voorbij komen op het op het internet. Weet jij het verschil tussen deze materialen en de kwaliteit hiervan? Lees dan even verder. 

Echt zilveren sieraden: sterling zilver of 925

Bij Jewels with Flair gebruiken we sterling zilver, verguld sterling zilver én gold filled onderderdelen voor onze handgemaakte sieraden. Allemaal duurzame materialen die gebruikt zijn voor de handgemaakte sieraden van Jewels with Flair. Echter vind je online nog veel meer termen: verzilverd/ verguld, rvs... Begrijp jij het nog? Op deze pagina leg ik alle termen uit.

Als je op zoek bent naar een uniek zilveren sieraad, dan kom je vaak de benaming Sterling zilver of zilver 925 tegen. 925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd.

Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.

Verguld sterling zilveren sieraden en gold filled sieraden

Indien je liever echt goud draagt, vind je in de shop ook goudkleurige sieraden gemaakt in verguld sterling en gold filled onderdelen.

Verguld sterling zilveren sieraden zijn goudkleurige sieraden met een laagje echt goud van minimaal 18 tot 24 karaat goud op sterling zilver. Deze laag is niet in elke winkel zo dik. Als je een verguld sieraad koopt, let dan altijd even op deze specificaties. Ik kies er echt voor een kwalitatief goede plating te gebruiken mét extra coating ter bescherming van de gouden kleur. Met deze kwaliteit gold plated sieraden zul je jarenlang plezier hebben van jouw juweeltjes.

Naast gold plated gebruik ik ook veel 'gold filled' onderdelen voor mijn handgemaakte sieraden. Bij Jewels with Flair wordt o.a. gold filled draad, open oorbelhaakjes en bedeltjes gebruikt in de ontwerpen. Gold filled bestaat uit twee of drie lagen met als basis materiaal juweliersmessing of koper. Daar overheen bevindt zicht een kwalitatieve laag van minimaal 12 karaat goud. Hierdoor is Gold filled een hoogwaardig product dat bij normaal gebruik een 'leven lang' mee gaat.

Daarnaast is verguld sterling zilver / gold filled een stuk fijner voor je portemonnee dan echt goud én ziet er hetzelfde uit als echt goud.

RVS sieraden

sieraden die wij niet mee rin het assortiment hebben zijn sieraden van RVS – roestvrij staal.

RVS heeft een aantal voordelen. RVS verkleurt vrijwel niet door de ph waarde van je huid. Pas wel op met chloor en zorg dat je sieraad niet veelvuldig in aanraking komt met water. Daar kan RVS niet zo goed tegen. Daarnaast is het ook super hypo-allergeen: de meeste mensen krijgen geen allergische reactie.

Goudkleurige RVS sieraden benaderen qua uiterlijk vergulde of gouden sieraden. De zilveren variant heeft een vintage look, ook  wel antiek zilver genoemd.

Ondanks de voordelen van RVS verkoop ik geen RVS sieraden meer omdat de kleur van goudkleurig rvs toch nét niet die mooie kleur van echt goud heeft en de zilverkleurig RVS absoluut niet de prachtige glans van sterling zilver kan benaderen.

Vergulde en verzilverde sieraden

Verguld of verzilverd betekent dat een metaal voorzien is van een dun laagje goud of zilver. Dit betekent dat het materiaal ook veel betaalbaarder is dan de sterling zilveren of de goud sterling zilveren variant.

Afhankelijk van je ph-waarde kan dit laagje heel lang mooi blijven óf als je pech hebt snel verkleuren.

In de shop verkoop ik geen verzilverd & verguld metalen sieraden omdat mijn voorkeur uitgaat naar een duurzaam sieraad war je lang plezier aan zult beleven.

Heeft verguld of verzilverd ook nadelen?

Als je deze materialen te vaak poetst, dan heb je grote kans dat het laagje goud of zilver weg gepoetst wordt. Daarnaast moet je ook een beetje mazzel hebben met je ph-waarde. Hoe lager je ph-waarde, hoe sneller het sieraad zal verkleuren.

Daarentegen zijn deze sieraden veel betaalbaarder.

Handig weetje: sterling zilver oxideert!

Sterling zilveren sieraden oxideren. Dat houdt in dat het zilver zwart wordt. Gelukkig kun je dit altijd weer mooi oppoetsen met een zilverpoetsdoek.

Sieraden houden niet van vocht. Bewaar je handgemaakte zilveren sieraden dus niet aan een rekje in de badkamer, dan gaat het verouderingsproces net een tikkeltje sneller.

Veelgestelde vragen over Sterling zilveren sieraden

Allergische reactie

Als ik sieraden zou willen kopen en ik bekend ben met allergische reacties op de huid welk is dan voor mij het beste om aan te schaffen. Sterling zilver of verzilverde sieraden?

Dan raad ik zéker echt zilveren sieraden (sterling zilver) aan. Onder het verzilverde laaje van een verzilverd sieraad zit namelijk een metaalsoort, waar je niet tegen kunt.

Al mijn sieraden zijn hypo-allergeen en nikkelvrij. Als je wilt testen of je sterling zilveren sieraden geen allergische reactie oplevert, kun je altijd een los paar oorhaakjes kopen om te zien of je geen allergiesche reactie krijgt.

Waar staat 925 voor in sieraden?

925 staat voor sterling zilver. Dit houdt in dat het handgemaakte sieraad voor 92,5 % uit puur zilver bestaat en 7,5 % uit een ander metaal. Een sieraad kan nooit voor 100% uit puur zilver bestaan omdat puur zilver te zacht is om te verwerken in handgemaakte zilveren sieraden.

Wat is het verschil tussen gold filled en verguld sterling zilver (gold plated)?

Gold filled bestaat uit twee of drie lagen met als basis materiaal juweliersmessing of koper. Daar overheen bevindt zicht een kwalitatieve laag van minimaal 12 karaat goud. Hierdoor is Gold filled een hoogwaardig product dat bij normaal gebruik een 'leven lang' mee gaat.

Verguld sterling zilver (ook wel gold plated genoemd) is een laagje goud op echt zilver. Hierin zijn veel verschillende kwaliteiten te vinden. Bij Jewels with Flair vind je een duurzame variant met een plating van 18 tot 24 karaat goud. Daarover heen bevindt zich nog een coating voor extra lang draagplezier.