Hoe weet je dat mijn edelstenen echt zijn?

Edelstenen. Een prachtig mooi product om mee te werken. Naast het feit dat edelstenen een prachtig mooi uiterlijk hebben, worden deze stenen ook bepaalde krachten toebedeeld hoewel deze nooit wetenschappelijk zijn bewezen. Toch dragen veel mensen graag edelstenen om haar krachten of om de symbolische betekenis. Het maakt het sieraad nét wat mooier om te dragen óf te geven. Maar dan moet die steen natuurlijk wel écht zijn.

Aflevering Keuringsdienst van Waarde: edelstenen

Inmiddels heb ik al heel wat stenen gezien en kan ik wel zeggen dat ik ervaring heb in het herkennen van échte stenen. Daarnaast check ik ook bij de leverancier waar de stenen vandaan komen. Maar wat blijkt nou… Volgens de aflevering over edelstenen van de keuringsdienst van waarde kun je van sommige stenen met het blote oog helemaal niet zeggen of deze echt zijn. Zo schijnt citrien ook een gebrande amethist te kunnen zijn. Door verhitting van een amethist krijgt deze steen namelijk dezelfde mooie kleur geel als citrien.

Edelstenen laten onderzoeken op echtheid

Daarom heb ik besloten eens in de zoveel tijd mijn stenen te laten onderzoeken in het laboratorium van Naturalis. Ik wil uiteraard verkopen wat ik verkoop. En als jij de steen kiest om bepaalde krachten die de steen heeft, wil ik er alles aan hebben gedaan om deze echtheid te kunnen waarborgen.

De uitslag

Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels heb ik het rapport van Naturalis binnen. En… gelukkig is mijn citrien écht citrien. Naast citrien heb ik ook topaas en lapis lazuli opgestuurd. Ook deze stenen zijn echt lapis lazuli en echte topaas. De mooie kleur van de topaas komt door verhitting, het geen de leverancier mij ook heeft uitgelegd.

Zoetwaterparels. Hoe kan ik zien dat ze echt zijn?

Naast deze 3 stenen kocht ik laatst ook een streng zoetwaterparels in. Toen ik het binnen kreeg dacht ik direct: dit kan niet kloppen. Zo mooi rond, die moeten veel duurder zijn. En inderdaad, deze parel bleek gewoon een geverfde kraal!

Voor mij een bevestiging van mijn kennis (altijd fijn:) én een rede om geen parels of stenen te gaan inkopen bij deze leverancier. Wil jij weten hoe je echte parels kunt herkennen? Lees dan mij blog over het ontstaan van zoetwaterparels. Dan weet je meteen dat hele mooie ronde parels ‘onbetaalbaar’ zijn.

Screen je alle stenen die je binnenkrijgt?

Uiteraard bekijk ik zelf alle stenen uitvoerig. Daarnaast ga ik alleen door met leveranciers waarbij ik steekproefsgewijs al eens onderzoek heb laten doen door Naturalis op de echtheid van deze stenen of waarvan ik weet dat zij dit zelf ook doen.

Helaas is het niet mogelijk alle stenen door het laboratorium te laten onderzoeken. Dit kost namelijk 55,- per steen.