Edelstenen. De symboliek en waar ze vandaan komen.

Hardheid edelstenen in sieraden

Houd jij ook zo van edelstenenin sieraden? Ik gebruik ze heel graag in mijn handgemaakte sieraden. Uiteraard vanwege de mooie kleuren, maar zeker ook vanwege de mooie symboliek die edelstenen hebben. Zo is edelsteen aventurijn een echte geluksbrenger en daarom gebruik ik de steen graag als cadeautje. Wist je dat edelstenen ook allemaal hun eigen hardheid hebben? In dit filmpje leg ik hier meer over uit.

Hieronder heb ik beknopt informatie voor je verzameld zodat je weet waar de verschillende edelstenen die zijn verwerkt in mijn handgemaakte sieraden voor staan. Ook worden edelstenen bepaalde krachten toebedeeld. Ook die vind je hieronder. Deze helende werking en krachten zijn nooit wetenschappelijk bewezen, maar kunnen van grote waarde zijn. Om zeker te zijn dat de stenen in mijn sieraden écht zijn wordt dit steekproefsgewijs onderzocht in het laboratorium van Naturalis. Meer weten? Lees het in mijn blog:‘Hoe weet je dat mijn edelstenen echt zijn?’

Agaat (vuuragaat)

Agaat in sieraden zou zorgen voor een positieve werking van het immuunsysteem

Vindplaats: India, Tsjechië, Marokko, IJsland, Brazilië, VS

Klik hier voor alle sieraden met vuuragaat >>

Amazoniet

Amazoniet is een mooie steen in licht blauw / groen. Deze steen wordt graag gedragen in sieraden omdat de steen onder andere staat voor harmonie en vrede.

Vindplaats: o.a. VS, Madagaskar

Amethist

Een armband met amethist staat symbool voor rust en ontspanning bij zorgen. Fijn om zelf te dragen óf iemand cadeau te geven om te laten weten dat je aan haar denkt.

Vindplaats: VS, Canada, Mexico, Bolivia, India, Myanmar, Japan, China, Korea, Sri Lanka, Zimbabwe, Congo, Australië, Rusland

Apatiet

Apatiet staan voor onafhankelijkheid en ambitie. De steen helpt bij het spreken in het openbaar. Maagd, Kreeft, Steenbok kunnen zich sterker voelen met apatiet-energie.

Symboliek: ambitie / onafhankelijkheid

Aventurijn

Aventurijn in sieraden in een hele populaire steen. Logisch want de steen staat onder andere bekend als ware geluksbrenger en zou ook nog rustgevend werken :).

Vindplaats: Rusland, China, Brazilië, India, Madagaskar

Chalcedoon (blauw)

Chalcedoon heeft een zacht blauwe kleur. Deze kleur wijst op de sterke werking van ‘maankracht’. Water is verbonden met emoties en daarom staat deze steen symbool voor het stabiliseren en kalmeren van emoties. Dit zal het zelfvertrouwen verbeteren.

Ga jij een nieuwe uitdaging aan of  heeft je vriendin een nieuwe baan? Met een handgemaakt sieraad van edelsteen chalcedoon geef je haar net dat steuntje in de rug.  Daarnaast stimuleert de steen ontvankelijkheid en het vermogen om te luisteren. Ook een fijne steen als je moet spreken in het openbaar.

Vindplaats: Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India, VS, Groot-Brittannië

Chalcedoon (groen)

Groene chalcedoon is een variëteit van de blauwe chalcedoon en wordt ook wel chrysopraas genoemd. Chrysopraas staat o.a. symbool voor zelfacceptatie, vertrouwen en positiviteit. Naast deze mooie kenmerken is het ook een prachtige steen om te zien, bijvoorbeeld in deze mint groene handgemaakte armband.

Citrien

Citrien in handgemaakte sieraden staat onder andere voor zelfvertrouwen, warmte en levensvreugde. Daarnaast is citrien de geboortesteen van de maand november. Een ideale steen om iemand te geven op haar verjaardag of als steuntje in de rug.

Hydro quartz

Hydro quartz is geen echte edelsteen. Toch heb ik hydro quartz wel in dit lijstje opgenomen omdat er vaak wordt gedacht dat het wél een edelsteen is en het waarschijnlijk is dat je daardoor op deze pagina bent beland.

Hydro quartz wordt met veel zorg en aandacht gemaakt. Volgens een precies proces waardoor het eindresultaat de looks van echte edesteen zeer goed benadert. Echte edelstenen hebben niet allemaal exact dezelfde vorm en maat. Dat is bij hydro quartz ook het geval. De stenen zien er prachtig uit, alsof zij handgeslepen zijn. De bewerking van hydro quartz is kostbaar en dat zie je terug in deze prachtige imitatie steen.

Als je dus op zoek was naar de ‘looks’  van een dure edelsteen is hydro quarts een perfect alternatief voor de vele malen duurdere échte edelstenen.

Hematiet

Symboliek: positieve werking op de bloedsomloop

Vindplaats: hematiet wordt wereldwijd gevonden

Labradoriet

Labradoriet staat symbool voor kracht en doorzettingsvermogen en zou ook nog eens een beschermende werking hebben. labradoriet is een zeer populaire steen in sieraden vanwege de blauw groene gloed die de steen heeft bij bepaalde lichtval.

Vindplaats: Labradoreiland, Australië, Madagaskar, Mexico, Rusland, de VS en Finland

Lapis lazuli

Lapis lazuli staat onder andere symbool voor innerlijke rust, wijsheid en vrede. Dankzijn de mooi donkerblauwe kleur een veel geziene steen in handgemaakte sieraden.

Vindplaats: Afghanistan, Chili, Centraal-Azië, China

Maansteen

Maansteen is de steen van de vrouw en staat voor een positieve werking op de intuïtie, de vruchtbaarheid en de liefde.

Maansteen is de geboortesteen van de maand juni.

Vindplaats: Brazilië, VS, Madagaskar, Sri Lanka, India

Onyx

Symboliek: ontspanning bij stress

Vindplaats: Argentinië, Brazilië, Madagaskar, Mexico, Uruguay, VS en Pakistan

Rookkwarts

Rookkwarts in sieraden werkt aardend en beschermend.

Rookkwarts heeft een donkerbruine heldere kleur.

Rozenkwarts

Rozenkwarts is een zeer bekende steen in sieradenland: de steen van de liefde! Bijna iedereen weet dit wel en daarom wordt deze steen dan ook veel gebruikt in mijn ontwerpen zoals bijvoorbeeld bij deze oorbellen met rozenkwarts briolettes.

Vindplaats: Madagaskar, Sri Lanka, Kenia, Mozambique, Namibië, Brazilië, VS, Rusland, Kazachstan, India, Japan

Saffier

Saffier staat bekend als de steen van de wijsheid. Saffiier is teven de geboortesteen van de maand september.

Vindplaats: Thailand, India, Sri Lanka, China, Myanmar, VS

Onderstaande edelstenen zijn wel uitgelicht, maar zijn niet te vinden in het assortiment.

Bergkristal

De indianen beschouwen bergkristal als een heilige steen, waarbij wijsheid en kennis als belangrijke eigenschappen worden genoemd. Daarnaast wordt de steen in de edelstenentherapie gebruikt bij een heleboel fysieke en psychische klachten.

Symboliek: helend

Vindplaats: enorm veel plaatsen, o.a. India, Kenia, Madagaskar, Oostenrijk, Duitsland, Tsjechië, Polen, Frankrijk

Jade

*het is nooit wetenschappelijk bewezen dat edelstenen daadwerkelijk helpen en deze krachten ook daadwerkelijk bezitten.

Bronvermelding: ELSEVIERS GIDS VAN STENEN EN MINERALEN, De helende kracht van kristallen, uitgegeven door de Happinez