Echt zilver? Hoe weet je dat?

Hoe weet je of jouw sieraad gemaakt is van echt zilver? Ik leg het hieronder uit of bekijk het filmpje via Facebook.

Er zijn 2 dingen waar je op kunt letten:

1. Er staan 925 op de oorhaak
De oorbellen zijn voorzien van het 925 teken wat staat voor sterling zilver. Dit houdt in, dat je er van uit kunt gaan dat je sieraad is gemaakt van 92,5% zilver. Hoezo? Bied het geen garantie dan? Nee, het biedt geen garantie. Het is een internationale afspraak dat het cijfer 925 staat voor sterling zilver. Echter is dit niet gecontroleerd door de daarvoor aangewezen inspectie.

En waarom is het dan geen 100% zilver? Omdat je met 100% zilver geen sieraad kunt maken. Echt zilver (100% zilver) is namelijk veel te zacht. Daarom wordt er 7,5 % koper aan toegevoegd. Let op! Niet op alle sieraden staat dit teken.

2. Hoe kun je dan aan het materiaal zien dat het om een echt zilveren sieraad gaat?
Op het eerste gezicht kun je dit niet onderscheiden met verzilverde sieraden. Maar in de loop der tijd zal een sterling zilver sieraad zwart verkleuren (soms eerst wat gelig of bruin). Echt zilver oxideert aan de lucht en slaat namelijk zwart uit. Een verzilverd sieraad daarentegen en zal na veelvuldig dragen het verzilverde laagje verliezen. dan zie je het metaal wat eronder zit. Dit is echter niet meer op te poetsen.

Op dit blog geldt auteursrecht. Dit blog is geschreven door Erlinde Kramer. Het kopiëren en gebruiken van deze tekst voor commerciële doeleinden is dus niet toegestaan. ©

01 maart 2019 — Erlinde Kramer

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.