Hoe weet je dat mijn edelstenen echt zijn?
Edelstenen. Een prachtig mooi product om mee te werken. Naast het feit dat edelstenen een prachtig mooi uiterlijk hebben, worden deze stenen ook bepaalde krachten toebedeeld hoewel deze nooit wetenschappelijk zijn bewezen. Toch dragen veel mensen graag edelstenen om haar krachten of om de symbolische betekenis. Het maakt het sieraad nét wat mooier om te dragen óf te geven. Maar dan moet die steen natuurlijk wel écht zijn.
Edelsteen citrien een gebrande amethist?
Inmiddels heb ik al heel wat stenen gezien en kan ik wel zeggen dat ik ervaring heb in het herkennen van échte stenen. Daarnaast check ik ook bij de leverancier waar de stenen vandaan komen. Maar bij een aantal stenen kun je met het blote oog helemaal niet zeggen of deze echt zijn. Zo schijnt citrien ook een gebrande amethist te kunnen zijn. Door verhitting van een amethist krijgt deze steen dezelfde mooie kleur geel als citrien. Citrien ontstaat in de natuur namelijk ook door verhitting van amethist; echter gebeurt dit dan op natuurlijke wijze.
Edelstenen laten onderzoeken op echtheid
Daarom heb ik besloten om bij iedere nieuwe leverancier steekproefsgewijs mijn edelstenen te laten onderzoeken in het laboratorium van Naturalis. Ik wil uiteraard verkopen wat ik verkoop. En als jij de steen kiest om bepaalde krachten die de steen heeft, vind ik het wel zo prettig als een laborant de echtheid van de edelsteen kan bevestigen.
De uitslag
Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels heb ik het rapport van Naturalis binnen. En in het rapport is te lezen dat mijn citrien écht citrien is met aanwijzingen voor verhitting. Een gebruikelijke wewijze om de kleur aan te passen. Naast citrien heb ik ook topaas en lapis lazuli opgestuurd. Ook deze stenen zijn echt lapis lazuli en echte topaas. De mooie kleur van de topaas komt door verhitting, hetgeen de leverancier mij ook heeft uitgelegd. De zoetwaterparel die ik had opgestuurd had ik sterke twijfels over. En mijn twijfels werden inderdaad bevestigd door de laborant.
Halsketting met edelsteen citrien
Zoetwaterparels. Hoe kan ik zien dat ze echt zijn?
Naast deze 3 stenen kocht ik laatst ook een streng zoetwaterparels in. Toen ik het binnen kreeg dacht ik direct: dit kan niet kloppen. Zo mooi rond, die moeten veel duurder zijn. En inderdaad, deze parel bleek gewoon een geverfde kraal!
Voor mij een bevestiging van mijn kennis (altijd fijn:) én een rede om geen parels of stenen te gaan inkopen bij deze leverancier. Wil jij weten hoe je echte parels kunt herkennen? Lees dan mij blog over het ontstaan van zoetwaterparels. Dan weet je meteen dat hele mooie ronde parels ‘onbetaalbaar’ zijn.
Test je kennis!
Hieronder zie je voornamelijk oorbellen met zoetwaterparels. Kun jij ontdekken welk paar met Swarovski parels is? (De uitslag vind je onderaan dit blog).
Screen je alle stenen die je binnenkrijgt?
Het is niet mogelijk alle stenen door het lab te laten onderzoeken. Dit kost namelijk 55,- per steen. Daarom laat ik steekproefsgewijs per leverancier edelstenen onderzoeken op echtheid.
Vragen naar aanleiding van dit blog? Ik hoor graag van je!
Over de auteur
Erlinde is de eigenaresse én ontwerpster van Jewels with Flair. Alle sieraden worden met de hand gemaakt en kenmerken zicht door de duurzaam gebruikte materialen zoals zoetwaterparels en edelstenen. Hiervoor laat Erlinde steekproefsgewijs per leverancier edelstenen
onderzoeken op echtheid. Doordat je de sieraden kunt kopen in verschillende uitvoeringen zoals sterling zilver, verguld sterling zilver en rvs, is er voor elk budget een passend sieraad. Bekijk de
collectie op www.jewelswithflair.nl.
Op dit blog ligt auteursrecht. Het is niet toegestaan (delen van) dit blog te kopiëren en te plakken voor eigen gebruik.
Uitslag zelftest
Oorbellen nummer 3 zijn de oorbellen met Swarovski parels.
Meer weten?
Bekijk de aflevering van de Keuringsdienst van waarde