3 tips voor mooi schitterende zilveren sieraden

Zo maak je jouw zilver weer mooi schoon

Handgemaakte zilveren sieraden zijn prachtig én duurzaam. Toch kunnen deze zilveren sieraden ook verkleuren. Tenminste... Het verkleurt niet echt; er ontstaat een zwarte oxidatie laag op het zilver. 

Sommige mensen vinden dit prachtig: je kan hierdoor  duidelijk zien dat het gaat om een natuurlijk proces van echt zilver. Soms worden zilveren sieraden zelfs expres geoxideerd en wordt het juist gezien als de schoonheid van sterling zilver.  

Handgemaakte zilveren sieraden weer mooi schoon maken

Ben jij niet zo van zwart uitgeslagen sieraden en wil je ze weer mooi laten shinen? Lees dan hieronder mijn 3 tips:

Drie tips om zilver schoon te maken

  1.  Gebruik een zilverpoetsdoek. Dat is misschien de meest bekende manier, maar zéker een manier die werkt :). Koop wel een goede doek bij de juwelier. 
    Handgemaakte zilveren sieraden weer mooi schoon maken
  2. Krijg je het zilver er toch niet goed af? Een sodabadje kan uitkomst bieden. Lees mijn blog over zilveren sieraden schoonmaken in een sodabadje
  3. Is je sieraad gemaakt met heel fijn zilver zoals zilverdraad? Dan is het lastig dat goed schoon te krijgen. Probeer daarom het oxidatieproces te vertragen. Bewaar je zilveren sieraad in een plastic gripzakje.

 

FAQ

1. Kunnen echt zilveren sieraden verkleuren?

Zilveren sieraden kunnen zwart uitslaan. Men denkt dan soms onterecht dat de sieraden blijvend zijn verkleurt, maar dat is niet zo: de zwarte laag op het zilver kun je er gewoon weer afpoetsen.  

2. Hoe maak ik echt zilveren sieraden weer schoon?

Het beste kun je gebruik maken van een (goeie) zilverpoetsdoek. Werkt dat niet, zou een sodabadje kunnen helpen. Pas dan wel op met ander materiaal dan het zilver zoals edelstenen of parels; die kunnen niet tegen de soda. 

13 oktober 2022 — Erlinde Kramer

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.