Parels. Een prachtig natuurproduct om sieraden mee te maken. Maar hoe ontstaan parels nou eigenlijk?
Ontstaan parels
Parels die in de natuur ontstaan vormen zich in een schaaldier, meestal een oester, maar het kan ook een mossel zijn of soms een slak. In dit schaaldier komt een soort ‘indringer’. Dat kan van alles zijn. Deze ‘indringer’ irriteert het schelpdier en daarom zal het schelpdier parelmoer gaan afscheiden. Hiermee kapselt het schelpdier de indringer in. Dit gaat laagje voor laagje. Als de indringer helemaal is ingekapseld is de parel af en heeft het schelpdier geen ‘last’ meer van de indringer. Parels die van nature ontstaan zijn zeer kostbaar en ‘onbetaalbaar’. Daarom vind je bij Jewels with Flair uitsluitend gekweekte zoetwaterparels.

BEKIJK ZILVEREN OORBELLEN ZOETWATERPARELS >>
Vormen van parels
Er zijn een heleboel vormen van parels. Hoe ronder de parel hoe duurder. Er zijn ook parels met een platte achterkant. Deze parels zijn tegen de schelp van het schelpdier aangegroeid en moeten van de schelp worden afgesneden. Vandaar dat die parels een platte achterkant hebben. Verder zijn er talloze parels in verschillende vormen. Ook wel barok parels genoemd. Deze parels hebben een vrij grillige vorm.

SHOP OORBELLEN BAROK PARELS >>
Gekweekte parels
De meeste parels worden gekweekt. Dat moet ook wel als je bedenkt dat er naar schatting maar in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Bij gekweekte parels wordt de natuur een beetje ‘nagespeeld’. Bij elke oester wordt een rond deeltje parelmoer in de oester gelegd. De oester gaat dit van nature inkapselen.
Parels stoffig? Echt niet!
Als men aan parels denkt, wordt er toch wel vaak gedacht; ‘Dat is van vroeger. Dat is geweest’. Maar daar ben ik het eigenlijk helemaal niet mee eens. Parels kunnen juist super trendy zijn. Bijvoorbeeld als het wordt gecombineerd met Swarovski elements of een stoere edelsteen. En uiteraard kan het ook gewoon super chique met één klassieke parel, maar ook dat hoeft écht niet ‘stoffig’ te zijn. Combineer bijvoorbeeld met een mooie voorjaarsoutfit. Combineer met lichte kleuren. Zoetwaterparels passen perfect bij het voorjaar en zeker ook in de zomer.

Zoetwaterparels versus Swarovski parels
In de shop vind je gekweekte zoetwaterparels en Swarovski parels. Een Swarovski parel is natuurlijk nagemaakt door Swarovski. Toch vind ik deze parels óók echt heel erg mooi. En één voordeel; je hebt altijd 2 super mooie gave ronde parels. Zeker handig als ik er oorbellen mee ga maken :).
SHOP ZOETWATERPAREL OORBELLEN >>

Hoe worden parels ook wel genoemd?
Parels worden door de eeuwen heen op verschillende manieren omschreven. Poëtisch worden ze wel ‘tranen van de zee’ genoemd, vanwege hun zachte glans en hun oorsprong in oesters. In de sieradenwereld hoor je ook termen als cultiveerparels voor gekweekte parels, en barokparels voor parels met een onregelmatige, speelse vorm. Soms worden ze ook liefkozend zeejuwelen genoemd – een knipoog naar hun natuurlijke oorsprong en tijdloze schoonheid.
Waarom verschillen parels zoveel in prijs?
In een aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt duidelijk hoe het kan dat parels voor een paar euro, maar ook voor duizenden euro’s worden verkocht. Het grote verschil zit ’m in de manier waarop ze zijn gekweekt, de kwaliteit van de glans, de vorm én natuurlijk in hoe eerlijk en zorgvuldig het hele proces is verlopen. Sommige parels zijn snel geproduceerd en van lage kwaliteit, terwijl andere – zoals hoogwaardige zoetwaterparels – met veel aandacht en tijd tot stand komen. De aflevering laat goed zien waarom een mooi verhaal én vakmanschap echt het verschil maken. Je kunt de aflevering hier bekijken:
👉 Keuringsdienst van Waarde – Parels
Veelgestelde vragen over parels
1. Hoe worden parels ook wel genoemd?
Parels worden soms poëtisch ‘tranen van de zee’ genoemd. In de sieradenwereld hoor je ook termen als cultiveerparels (gekweekte parels) en barokparels (parels met een speelse, onregelmatige vorm).
2. Wat is het verschil tussen natuurlijke en gekweekte parels?
Natuurlijke parels ontstaan helemaal zonder hulp van de mens. Gekweekte parels groeien met een beetje hulp: een klein bolletje wordt in een oester geplaatst, en die vormt daar omheen een parel. Het resultaat? Net zo mooi en puur, maar beter beschikbaar én betaalbaar.
3. Welke soorten parels zijn er?
Je hebt bijvoorbeeld Akoya parels (klassiek en glanzend), Zuidzee parels (groot en zeldzaam), Tahiti parels (donker en mysterieus) en zoetwaterparels (veelzijdig en vaak iets speelser van vorm).
4. Wat maakt een parel waardevol?
Dat zit ’m in de glans, vorm, kleur en grootte. Een perfect ronde parel met diepe glans is zeldzaam en dus kostbaarder. Maar ook barokparels – met hun unieke vormen – zijn geliefd om hun karakter.
5. Waarom worden parels vaak als elegant gezien?
Parels hebben een zachte glans die natuurlijk licht vangt. Ze stralen rust, klasse en verfijning uit. Denk aan Coco Chanel of Audrey Hepburn: altijd met parels. Tijdloos én stijlvol.
6. Hoe verzorg ik mijn parels?
Draag ze lekker vaak, daar blijven ze mooi van! Vermijd wel parfum of haarlak direct op je parels, en bewaar ze los van andere sieraden zodat ze niet beschadigen.
7. Welke betekenis hebben parels?
Parels staan voor zuiverheid, liefde en innerlijke kracht. Ze worden vaak cadeau gedaan bij bijzondere momenten – als symbool van wat iemand écht voor je betekent.