Hoe ontstaan parels eigenlijk???

Parels. Een prachtig natuurproduct om sieraden mee te maken. Maar hoe ontstaan parels nou eigenlijk?

Ontstaan parels

Parels die in de natuur ontstaan vormen zich in een schaaldier, meestal een oester, maar het kan ook een mossel zijn of soms een slak. In dit schaaldier komt een soort ‘indringer’. Dat kan van alles zijn. Deze ‘indringer’ irriteert het schelpdier en daarom zal het schelpdier parelmoer gaan afscheiden. Hiermee kapselt het schelpdier de indringer in. Dit gaat laagje voor laagje. Als de indringer helemaal is ingekapseld is de parel af en heeft het schelpdier geen ‘last’ meer van de indringer. Parels die van nature ontstaan zijn zeer kostbaar en ‘onbetaalbaar’. Daarom vind je bij Jewels with Flair voornamelijk gekweekte zoetwaterparels.

Vormen van parels

Er zijn een heleboel vormen van parels. Hoe ronder de parel hoe duurder. Er zijn ook parels met een platte achterkant. Deze parels zijn tegen de schelp van het schelpdier aangegroeid en moeten van de schelp worden afgesneden. Vandaar dat die parels een platte achterkant hebben. Verder zijn er talloze parels in verschillende vormen. Ook wel barok parels genoemd. Deze parels hebben een vrij grillige vorm.

Gekweekte parels

De meeste parels worden gekweekt. Dat moet ook wel als je bedenkt dat er naar schatting maar in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Bij gekweekte parels wordt de natuur een beetje ‘nagespeeld’. Bij elke oester wordt een rond deeltje parelmoer in de oester gelegd. De oester gaat dit van nature inkapselen.

Parels stoffig? Echt niet!

Als men aan parels denkt, wordt er toch wel vaak gedacht; ‘Dat is van vroeger. Dat is geweest’. Maar daar ben ik het eigenlijk helemaal niet mee eens. Parels kunnen juist super trendy zijn. Bijvoorbeeld als het wordt gecombineerd met Swarovski elements of een stoere edelsteen. En uiteraard kan het ook gewoon super chique met één klassieke parel, maar ook dat hoeft écht niet ‘stoffig’ te zijn. Combineer bijvoorbeeld met een mooie voorjaarsoutfit. Combineer met lichte kleuren. Zoetwaterparels passen perfect bij het voorjaar en zeker ook in de zomer.

 

parel oorbellen sieraden

Zoetwaterparels versus Swarovski parels

In de shop vind je gekweekte zoetwaterparels en Swarovski parels. Een Swarovski parel is natuurlijk nagemaakt door Swarovski. Toch vind ik deze parels óók echt heel erg mooi. En één voordeel; je hebt altijd 2 super mooie gave ronde parels. Zeker handig als ik er oorbellen mee ga maken :).

02 maart 2020 — Erlinde Kramer

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.