Zoetwaterparels, zoutwaterparels, geweekte parels. Snap jij het nog?

Zoetwaterparels, zoutwaterparels, geweekte parels. Snap jij het nog?

Gekweekte parels / gecultiveerde parels

Bijna de meeste parels zijn gekweekt. Ook wel ‘gecultiveerde parels’ genoemd. Daarnaast heb je ook parels die van nature zijn ontstaan.

Gekweekte zoutwaterparels komen uit een oester en daarin kunnen slechts één tot 2 parels groeien. Bij zoutwaterparels wordt een korreltje parelmoer in een oester gelegd, wat de kern van de parel vormt. De oesters worden tijdens het groeiproces regelmatig gescreend en het groeiproces wordt bijgestuurd. Het groeiproces in een zoutwaterparelkwekerij neemt circa 2 jaar in beslag. Dit maakt zoutwaterparels een stuk duurder dan gekweekte zoetwaterparels.

Gekweekte zoetwaterparels groeien in een mossel. Daarin kunnen circa 30 tot 40 parels ontstaan. Deze parels zijn na enkele maanden al ‘af’ om te oogsten. Bij zoetwaterparels wordt mantelweefsel in de mossel geplaatst wat samen met de groeiende parelmoerlagen de parel vormt. Er ontstaat dan geen kern in de parel. Tijdens het groeiproces worden de parels niet gescreend of tussentijds gecheckt. De vorm én schoonheid van deze parels hangt af van de mossel. Deze parels zijn logischerwijs stukken betaalbaarder dan zoutwaterparels.

Er zit dus een flink verschil in prijs tussen gekweekte zoet -en zoutwaterparels. Daarnaast zal de prijs per categorie ook variëren: dit hangt af van de schoonheid van de parel.

En parels die van nature zijn ontstaan? Deze parels groeien ook in een oester of mossel. Deze parels zijn zeer zeldzaam en zoals je zult begrijpen zéér kostbaar ofwel voor de meeste mensen wellicht ‘onbetaalbaar’.

De sieraden met zoetwaterparels van Jewels with Flair

Jewels with Flair werkt met gekweekte zoetwaterparels. Hierdoor blijven de sieraden betaalbaar en kun je nog eens afwisselen:). Bekijk alles sieraden met zoetwaterparels hier.

Naast deze zoetwaterparels zijn er ook enkele sieraden te vinden met Swarovski parels. Waarom Swarovski parels? Omdat dit ook een prachtig product is en niet zo onbetaalbaar als een perfect ronde parel uit de natuur :).

Bronvermelding: Elseviers gids van edel en sierstenen, Wikipedia, website met informatie van leverancier Ilona’s Webgems.

*Op dit blog ligt auteursrecht. Het is niet toegestaan de informatie uit dit blog te kopiëren en te publiceren op een andere website.

30 augustus 2021 — Erlinde Kramer

Laat een reactie achter

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.