Waar staat 925 voor?

925 sterling zilver

Je herkent het vast wel: als is je sieraad nog zo klein, toch staat er ergens in miniem kleine cijfertjes 925. Veel mensen hebben het wel een gezien en weten dat die oorbel of armband dan van zilver gemaakt is, maar weet jij waar dat 925 zilver nu eigenlijk echt voor staat?

Puur zilver?

Zoals ik ook zelf heb gemerkt tijdens mijn cursus edelsmeden, is zilver prachtig materiaal, maar is het eigenlijk veel te zacht om mee te werken. Een oorbel die helemaal van zilver is gemaakt, is enorm zacht en zou binnen de kortste keren verbuigen. Om dit tegen te gaan wordt puur zilver dan ook gemengd met andere materialen. Zo’n vermenging wordt een legering genoemd.

92,5% puur zilver. En de rest?

Als je 925 op je sieraad ziet staan, dan betekent dit dat je oorbel, armband of ketting voor 92,5 % uit puur zilver bestaat. 7,5 % van je sieraad bestaat dus uit toegevoegde materialen die het mogelijk maken het zilver te bewerken tot een mooi handgemaakt sieraad, wat ook nog eens gedragen kan worden zonder dat het gelijk beschadigt. Een heel goede vondst dus!

Parel oorbellen Maxima oorbellen

  Mijn zilver wordt zwart!

  Zilver kan van nature zwart uitslaan. Het zilver oxideert dan. Zwart geworden zilver kun je telkens weer oppoetsen met een zilverpoetsdoek.

  In de shop filter je gemakkelijk op sterling zilveren sieraden, zodat je de collectie in één keer bij elkaar ziet.

  18 januari 2022 — Erlinde Kramer

  Laat een reactie achter

  Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.