Oorbellen Swarovski, colliers, bijouterie

Zo blijft jouw sieraad lang mooi!

Je sieraden onderhouden en bewaren als een pro.

Natuurlijk wil jij zo lang mogelijk plezier hebben van je sieraden. Of dit nou om verzilverde / vergulde sieraden gaat óf om echt zilver of echt goud op zilver. Graag leg ik het je hieronder even uit.

Echt zilveren sieraden oxideren door de lucht. Dit houdt in dat je sieraad zwart uitslaat. Dit kun je weer oppoetsen met een zilverpoetsdoek. Er zijn ook speciale dompelbadjes te koop bij de juwelier waarin je het sieraad kunt dompelen. Dit raad ik echter af! Iedere keer ‘bijt’ de vloeistof een laagje van je sieraad af en je sieraad kan dof worden.

Soms zie je door het vergulde laagje een zwarte oxidatielaag van het zilver optreden. Dit zou je licht kunnen oppoetsen, maar pas op! Als je te hard poetst, poets je het laagje eraf en dan wordt je sieraad zilver.

Het beste is deze sieraden ook te bewaren in een luchtdichte verpakking, zodat je dit oxidatieproces vertraagd.

Ook op sieraden die voorzien zijn van een laagje zilver of goud op metaal kan een aanslag komen. Ook dit kun je er gewoon weer afpoetsen met een droge doek. Maar poets ook bij deze sieraden niet te intensief. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het laagje er af poetst.

Ga niet zwemmen, douchen, sporten of slapen met deze sieraden om. Het laagje van deze sieraden gaat er namelijk af doordat bijvoorbeeld de shampoo ‘bijt’ in het laagje.

! Ook jouw zuurgraad van je huid speelt mee. Hoe lager de ph – waarde, hoe sneller het laagje er af is. Heb je hier snel last van? Dan zijn deze sieraden helaas niet voor jou weggelegd. Ga dan voor RVS of verguld sterling zilver.

  • RVS sieraden

RVS is roestvrij staal. RVS is nikkelvrij en hypo-allergeen. RVS verkleurt vrijwel niet. Dat maakt dit materiaal zeer geschikt als je echt goud te duur vindt en vergulde / verzilverde sieraden snel verkleuren bij jou door een lage PH-waarde.

De kleur van RVS sieraden zijn iets anders dan bij verguld / verzilverd. Goudkleurig RVS neigt wat naar geel goud. Zilverkleurig RVS heeft een vintage look, terwijl verzilverde sieraden hetzelfde ogen als echt zilver.

  • Opbergen van sieraden

Het staat natuurlijk heel gezellig je oorbellen te bewaren aan een rekje, maar als je echt wilt dat je sieraden zo lang mogelijk mee gaan, raad ik dat af. Bewaar je sieraden daarom in een luchtdichte (plastic) verpakking om oxidatie te voorkomen. Ook een donkere plek is aan te bevelen. Sieraden, en met name edelstenen, kunnen namelijk flink verkleuren door zonlicht.

Geschreven door Erlinde Kramer, sieradenontwerpster Jewels with Flair.

Op deze tekst ligt auteursrecht. Het is niet toegestaan deze tekst te gebruiken / kopiëren zonder toestemming van de auteur.